18. og 19. juni:

Hovedmarkering Hafrsfjord

Aldri vært i båt på sagafjorden Hafrsfjord? Nå har du sjansen! Vi fyller tre områder ved fjorden med unike kulturopplevelser og frakter deg mellom dem med båt. Om bord forteller guider fra Guidecompaniet og Arkeologisk museum om det legendariske slaget, om Harald Hårfagre og om hans kongedømme Norðvegr. Lærerikt og spennende for folk i alle aldre. Sett av hele dagen fra 11:00 – 17:00 hvis du vil få med deg alt.

Billetter lørdag 18. juni    Billetter søndag den 19. juni

Banner som det sår kjøp billetter på.
Bilder av Vikingfestivalaktiviteter

Hovedmarkeringen byr på spennende opplevelser og kjekke aktiviteter for både store og små

Du kan starte reisen der du selv vil fra et av de tre jubileumsområdene: Ytraberget på Våganes, Møllebukta eller Sømmevågen ved flymuseet. Båtene går i skytteltrafikk. Hop on hop off. Alt på samme rimelige billett. Her er noe av det som skal skje på de ulike stedene:

Møllebukta

Her gjenskaper vi dagliglivet på Harald Hårfagres tid med vikingfestivalen Hafrsfjordkaupangen som har vært arrangert i en årrekke. Den byr som vanlig på aktiviteter og opplevelser for hele familien med bueskyting, sverdkamp, marked og masse annet. Opplev ekte vikingskip og spis lunsj på forsvarets naust som for anledningen er omskapt til et langhus: Etaståva Skaldekvad.

NB! Hvis du vil tilbringe mer enn to-tre timer på Vikingfestivalen i Møllebukta kan du kjøpe en egen billett bare til denne fredag den 17.

Bueskyttere

Hafrsfjordkaupangen har bydd på ekte vikingtidsopplevelser i en årrekke. I år er festivalen en integrert del av Rikssamlingsjubileet Hafrsfjord – Nordvegen.

Ytraberget ved Våganes

Her slipper vi til skuespillere, dansere og musikere med sine tolkninger av vikingtid og rikssamling, og det blir leker og aktiviteter for barn:

I regi av Torfinn Nag spilles et tablå basert på spelet «Hårfagre» av Erling Gjelsvik. Du møter Harald og Gyda og en rekke andre av karakterene fra sagaen om den første rikskongen, levendegjort av erfarne skuespillere.

 

Gruppe skuespillere i vikingkostymer

Torfinn Nag, Terje Torkildsen, Jill Tonje Holter og Svein Solenes med flere blir å treffe på Ytraberget. Foto: Knut S. Vindfallet.

Valen vokalensemble fremfører utdrag fra Haraldskvadet på sitt helt spesielle vis og på vikingenes eget språk. Elever fra Bergeland VGS bidrar med scenografi, og det er grunn til å forvente at mer magi oppstår i den allerede magiske skogen på Indraberget.

Valen Vokalensemble

Valen vokalensemble består av 8 profesjonelle sangere. På Rikssamlingsjubileet improviserer de over den norrøne teksten til Haraldskvadet.

Urframføring
Ensemblet Klang av oldtid fremfører et for anledning nyskrevet verk av den unge og svært lovende Stavangerkomponisten Øyvind Mæland. Mæland, som blant annet har utdanning fra Norges musikkhøyskole,  har nylig også har fått musikk framført av Stavanger Symfoniorkester,

Ensemblet Klang av Oldtid i båt

Klang av oldtid spiller på tidsriktige instrumenter fra vikingtid i opplevelsesløypa ved Ytraberget.

Ungdomsgruppa feelgood fra Sola tilbyr aktiviteter og tidsriktig hårstyling anno 872 og marin-arkeologer fra MUST viser hvordan undersjøiske undersøkelser gjennomføres. Kan de svare på spørsmål om hvor det er blitt av sporene etter det legendariske slaget?
Et nytt glasskilt med en visualisering av slaget i Hafrsfjord avdukes på Indraberget og treet Yggdrasil dukker opp i skogen, dekorert at Sande barnehage.

Laiv-gruppa Tidsreiser utfordrer barn og unge til sverdkamp. Det vil ikke stå om liv og død, men du må kjempe til du får svaret du trenger til Rikssamlingsjubileets rebus!

Barn leker med sverd i skogen

Glade barn i aktivitet på et tidligere arrangement med LAIV-gruppa Tidsreiser: Eventyrspill!

Den profesjonelle dansegruppa kompani Haugesund presenterer en nylaget danseforestilling med vikingtid og rikssamling som tema.

Fra en tidligere forestilling med Kompani Haugesund. Foto: Kristian Thorsen Eikeland

Sømmevågen ved flymuseet

Jærmuseet inviterer publikum til å bli med å lage ulike håndverksprodukter og delta i aktiviteter. Her kan du også få ditt eget vikingnavn og høre den fryktinngytende lyden av slaget i Hafrsfjord slik den må ha vært for krigerne om bord på skipene.

Bli med å hogge inn tekst i en bautastein
Arkeologisk museum veileder de som vil være med å hogge ut vinnerteksten fra en skrive-konkurranse som arrangeres i samarbeid med Stavanger Aftenblad i april/mai. Teksten på 100 tegn skal risses i en bautastein, og konkurransen dreier seg selvsagt om hva som skal stå på steinen. Barn får lage sine egne runelapper i skinn og vi får se gjenstander fra vikingtid som er funnet ved Hafrsfjord.

Arkeologer fra Rogaland fylkeskommune vil være til stede og informere om arbeidet de gjør ved registrering av kulturminner i fylket.

NB!
Skyttelbåtene begynner å gå kl. 11:00 og går fram til 17:00. Det er lurt å starte dagen med å ta båten til neste stoppested, slik at du er tilbake til stedet du startet på i god tid før båtene slutter å gå. Det er ditt eget ansvar å beregne tiden slik at du greier å fullføre rundturen. Er du redd for å ikke få med deg alt kan det være lurt å kjøpe billetter til begge dagene.

Kjøper du billetter til lørdagen får du fri adgang på Arkeologisk Museum og Jernaldergården søndagen, og omvendt.

Vikingskipet Saga Farmann

21 meter lange Saga Farmann er ett av vikingskipene som kommer til Hafrsfjord og Rikssamlingsjubileet.

Båtbyggeri 
Vikingskipene la grunnlaget for den norske rikssamlingen, og teknikken som ble brukt under byggingen av dem, kalles klinkbygging. I desember 2021 ble denne særnordiske teknikken ført opp på UNESCOS verdensarvliste for immateriell kulturarv.

Bilder av en trebåt som bygges

Båtbyggere fra Engøyholmen kystkultursenter skal være til stede og vise arbeidet med å bygge en færing. Du kan få være med å kløyve tømmerstokker og klinke nagler! Den 6,5 meter lange færingen vil være inspirert at Gokstadfæringen som lå oppi det berømte Gokstadskipet som i dag står utstilt på museet på Bygdøy. Gokstadfæringen ble bygget et sted her på Sør-Vestlandet og kopien vi lager på rikssamlingsjubileet vil være til salgs.

Billetter lørdag 18. juni    Billetter søndag den 19. juni

Arrangørene: