11. og 12. juni:

Hovedmarkering Nordvegen

Disse to dagene kan du reise med båt, buss og til fots gjennom en innholdsrik opplevelsesløype fra Haraldshaugen i nord til Avaldnes i sør. Om bord i busser og båter forteller guider fra Viking Adventure om Harald Hårfagre, Nordvegen, Kongsgården på Avaldsnes, slaget i Hafrsfjord og graven ved Haraldshaugen. Mellom indre kai i Haugesund og Haraldshaugen vandrer du fra den ene opplevelsen til den andre! Lærerikt og spennende for folk i alle aldre. 

NB! BILLETTER MÅ KJØPES PÅ NETT FØR FRAMMØTE.

Billetter lørdag 11. juni     Billetter søndag 12. juni

Banner som det sår kjøp billetter på.
festivalaktiviteter

Hovedmarkeringen byr på spennende opplevelser og kjekke aktiviteter for både store og små

Du kan reise gjennom opplevelsesløypa i hvilken retning du vil fra ett av tre startpunkter: Indre kai i Haugesund, Haraldshaugen eller Nordvegen historiesenter på Avaldsnes. Strekningen Avaldsnes—indre kai går med båt. Mellom indre kai og Haraldshaugen vandrer du gjennom en løype av kulturopplevelser og aktivitetstilbud, og mellom Haraldshaugen og Avaldsnes går turen med buss. Alt inkludert i samme billett, om du vil.

Guidene i Viking Adventure

Blide og erfarne guider fra Viking Adventure blir med på båt- og bussturer og forteller om vikingtid og andre kulturminner langs veien.

Opplevelser på Avaldnes

Her er den årlige Vikingfestivalen det sentrale . Den byr som vanlig på aktiviteter og opplevelser for hele familien med bueskyting, sverdkamp, hesteridning og masse annet. Flere store vikingskip vil ligge ved vikinggården, og du kan oppleve dem på nært hold og kanskje få være med på en liten tur?

Vikingskipet Saga Farmann

21 meter lange Saga Farmann fra Tønsberg er et av flere store vikingskip som kommer til Avaldsnes og Rikssamlingsjubileet.

På lørdagen vil Karmøy kulturskole iscenesette og aktivisere området fra historiesenteret og ned til vikinggården, og på søndagen vil ensemblet Klang av Oldtid framføre nyskrevet musikk av komponisten Øyvind Mæland fra taket av historiesenteret.
Marin-arkeologer fra MUST viser hvordan undersjøiske undersøkelser gjennomføres, og kan fortelle og svare på spørsmål om funn som er gjort her i «makten havn».

NB! Hvis du vil tilbringe mer enn to-tre timer på Vikingfestivalen bør du avslutte dagen her, eller kjøpe en egen billett bare til vikingfestivalen en av de andre dagene.

festival-aktiviteter på Avaldsnes

I en årrekke har Vestlandets største vikingfestival blitt arrangert på vikinggarden på Avaldsnes. I år er festivalen en integrert del av Rikssamlingsjubileet Hafrsfjord-Nordvegen.

Opplevelser i Haugesund

Byparken

Elever fra Haugesund kulturskole utfolder seg ved paviljongen i parken, inspirert av kulturarv og tradisjoner med røtter langt, langt tilbake i tid.
Laiv-gruppa Tidsreiser utfordrer barn og unge til sverdkamp. Det vil ikke stå om liv og død, men du må kjempe til du får svaret du trenger til Rikssamlingsjubileets rebus!

Bilder av tatoverte hender

Haugalandsmuseet, avdeling Haugesund billedgalleri byr på gøyale og lærerike opplevelser knyttet til vikingkunst og kroppskunst i og utenfor galleriet.  Det blir blant annet demonstrasjon av tatoveringskunst med den smertefulle og langtekkelige metoden vikingene brukte!! Lokalt tatoveringsstudio flytter inn i kunstmuseet.

Barn leker med sverd i skogen

Glade barn i aktivitet på et tidligere arrangement med LAIV-gruppa Tidsreiser: Eventyrspill!

Barn leker med sverd i skogen

Finn alle runene som gjemmer seg langs vandringen gjennom Haugesund og bli med i konkurransen om 3 gavekort til en verdi av kr. 1000,- fra Haugesund Sentrum. Les reglene og last ned oppgaveark her!

I og ved Skåre kirke

I regi av Torfinn Nag spilles et tablå basert på spelet «Hårfagre» av Erling Gjelsvik. Du møter Harald og Gyda og en rekke andre av karakterene fra sagaen om den første rikskongen, levendegjort av erfarne skuespillere i parken ved Skåre kirke.

Gruppe skuespillere i vikingkostymer

Torfinn Nag, Terje Torkildsen, Jill Tonje Holter og Svein Solenes flere blir å treffe i parken ved Skåre kirke. Foto: Knut S. Vindfallet.

Inne i Skåre kirke fremfører den profesjonelle vokalgruppa Valen vokalensemble utdrag fra Haraldskvadet på sitt helt spesielle vis og på vikingenes eget språk.

Valen Vokalensemble

Valen vokalensemble består av 8 profesjonelle sangere. På Rikssamlingsjubileet improviserer de over den norrøne teksten til Haraldskvadet

Kyststien mellom Skillebekkgata og Haraldshaugen

Bli med å hogge inn tekst i en bautastein!
Arkeologisk museum
veileder de som vil være med å hogge ut vinnerteksten fra en skrive-konkurranse som arrangeres i samarbeid med Haugesunds Avis i april/mai. Teksten på 100 tegn skal hogges ut i en bautastein, og konkurransen dreier seg selvsagt om hva som skal stå på steinen. Barn får lage sine egne runelapper i skinn og vi får se gjenstander fra vikingtid som er funnet i nærområdet.

Båtbygging og kløyving av tømmerstokker
Vikingskipene la grunnlaget for den norske rikssamlingen, og teknikken som ble brukt under byggingen av dem, kalles klinkbygging. I desember 2021 ble denne særnordiske teknikken ført opp på UNESCOS verdensarvliste for immateriell kulturarv.

Kyststien mellom Skillebekkgata og Haraldshaugen

Bli med å hogge inn tekst i en bautastein!
Arkeologisk museum
veileder de som vil være med å hogge ut vinnerteksten fra en skrive-konkurranse som arrangeres i samarbeid med Haugesunds Avis i april/mai. Teksten på 100 tegn skal hogges ut i en bautastein, og konkurransen dreier seg selvsagt om hva som skal stå på steinen. Barn får lage sine egne runelapper i skinn og vi får se gjenstander fra vikingtid som er funnet ved Hafrsfjord.

Båtbygging og kløyving av tømmerstokker
Vikingskipene la grunnlaget for den norske rikssamlingen, og teknikken som ble brukt under byggingen av dem, kalles klinkbygging. I desember 2021 ble denne særnordiske teknikken ført opp på UNESCOS verdensarvliste for immateriell kulturarv. 

Bilder av en trebåt som bygges

Båtbyggere fra Engøyholmen kystkultursenter skal være til stede og vise arbeidet med å bygge en færing. Du kan få være med å kløyve tømmerstokker og klinke nagler! Den 6,5 meter lange færingen vil være inspirert at Gokstadfæringen som lå oppi det berømte Gokstadskipet som i dag står utstilt på museet på Bygdøy. Gokstadfæringen ble bygget et sted her på Sør-Vestlandet og kopien vi lager på Rikssamlingsjubileet vil være til salgs.

Hurtigbåten Gyda

Gyda er en av båtene som frakter deg trygt mellom Vikinggården på Avaldsnes og indre kai i Haugesund.

Bilde av barn med bingobrett

Bli med på Turbos vikingbingo!
I bakkene nedenfor Haraldshaugen aktiviserer Turistforeningen barna. Turbo er maskoten til Barnas Turlag, han er en blå fjellrev, og han elsker å gå på tur og være ute å leke. Men hva gjorde vikingene i naturen? Brukte de også naturen til lek og moro? På Turbos vikingbingo kan du lære hva vikingene gjorde og brukte naturen til. Kanskje du finner Turbo også? NB! Kun lørdag.

Ensemblet Klang av Oldtid i båt

Ensemblet Klang av oldtid spiller på tidsriktige instrumenter fra vikingtid i opplevelsesløypa ved Haraldshaugen. (Kun lørdag. Søndag er de på Avaldsnes)

Ved Haraldshaugen

Dans og teateropplevelser
Den profesjonelle dansegruppa Kompani Haugesund presenterer en nylaget danseforestilling med vikingtid og rikssamling som tema, og skuespillerne i Scenekraft byr på teatertablåer med innslag fra sagaen om Harald Hårfagre, norrøne tekster og kong Harald V sin tale i 2016.

Fra Haraldshaugen kan du ta skyttelbuss til Avaldsnes.

Teatergruppa scenekraft

Teatergruppa Scenekraft er kjent for å tematisere historien vår og belyse den den på nye vis med nye virkemidler. På Rikssamlingsjubileet treffer du dem ved Haraldshaugen.

Teatergruppa scenekraft

Kunstnerne Alf Wold og Anne-Kjersti Hermanrud gir Haraldsstøtten et jubileumsløft! Bildet er fra monteringen av den spektakulære installasjonen.

Dansere fra Kompani Haugesund gir oss sin tolkning av vikingtid og rikssamling. Foto: Kristian Thorsen Eikeland

Billetter lørdag 11. juni     Billetter søndag 12. juni

Arrangørene: