Det legendariske slaget i Hafrsfjord!

Omkring år 872 beseiret Harald Hårfagre sine motstandere og ble Norges første konge. I 2022 er det 1150 år siden. Det skal feires!

;
Hovedsamarbeidspartnere:
Sponsorer:
En feiring av:

Rikssamlingsfylket Rogaland

Harald Hårfagres viktigste slag sto i Hafrsfjord som ligger i det som i dag er Sola og Stavanger kommune. Haraldskvadet, trolig diktet kort tid etter slaget, gir et interessant innblikk i hendelsen og plasserer den utvetydig i Hafrsfjord.

Karmsundet mellom Karmøy og Haugesund var et maktsentrum lenge før vikingtiden. Den som hadde makten her, ved starten av skipsleia Nordvegen, kontrollerte handelstrafikken mot nord og vest i det som trolig var Norges aller første “bomstasjon”.  Avaldsnes og Utstein ble sentrale kongsgårder i Harald Hårfagres kongerike. Nordvegen bredte seg fra Rogaland og Sørvest-landet og ble etter hvert til Norge.

I 1872 ble det feiret 1000-årsjubileum. Da ble riksmonumentet Haraldshaugen i Haugesund avduket av kong Oscar II på stedet der man antok at Harald Hårfagre lå begravet. I 1972 deltok kong Olav V på 1100-årsjubileet og signerte bautaen på Ytraberget i Sola.
Men hvis vi skal vente 100 år mellom hver gang vi feirer rikssamlingen og Norges første konge, er det mange av oss som går glipp av festen, med alt den kan innebære av læring og opplevelser. Derfor feirer vi 1150-årsjubileum i 2022!
Test deg selv! Bilde av vikingskip

Hva kan du om vikingtiden og sporene den satt?

Det er en viktig del av rikssamlingsjubileets målsetting at vi alle skal få økt kunnskap om vikingtiden og norsk historie i løpet av jubileumsåret. I vår svært uhøytidelige og anonyme test kan du finne ut hvordan det står til med dine egne kunnskaper.

TA TESTEN HER!

Staten bidrar med 1 million kroner

Vi er svært glade for nyheten om at Rikssamlingsjubileet blir tildelt 1 million kroner over statsbudsjettet. I tillegg til å være et viktig bidrag til finansieringen, er det også en anerkjennelse av at dette er en viktig nasjonal begivenhet.

Sverd i fjell ved Hafrsfjord

Hva skal skje?

Jubileet skal engasjere og aktivisere store og små og by på store opplevelser!
Sverd i fjell ved Hafrsfjord

Destinasjoner

Hva med en viking-sightseeing? I hele fylket finnes det spor og attraksjoner du kan besøke.

Lær om vikingtiden

Vi publiserer jevnlig artikler for deg som vil vi vite mer om bakgrunnen for rikssamlingsjubileet
Slik kan den ha sett ut:

 

Kongsgården på Avaldsnes

Kunsterisk illustrasjon av Harald Hårfagres kongsgård

Slik kan Harald Hårfagres kongsgård på Avaldnes ha sett ut. Legg merke til de fem bautasteinene mellom gravhaugen (“Flagghaug”) og langhuset. En av dem er “Jomfru Marias synål” som fortsatt står i dag, tett inntil Olavskirkens østre vegg. Illustrasjon: Steinar Iversen.

Jubileumsfeiring ved

Riksmonumentet Haraldshaugen

Haraldshaugen med flagg og folkemengde 1972

Slik så det ut da det ble feiret rikssamlingsjubileum ved Haraldshaugen i Haugesund i 1972.  (Foto: Theo Soland.)

“Vi står ved et minnesmerke, men ikke ved ruinene av en svunnen tid. Vi tenker framover ut fra Bjørnsons devise: kjenne sin tid, ville det gode. Men viktig er det også å stanse opp for spørsmålet: Hvem er jeg, hvem har formet meg? Historiske minnedager hjelper til å besvare dette spørsmålet”

Statsminister Trygve Bratteli, Haraldshaugen, 1972

Arrangørene: