Bli med på jubileets ullprosjekt:

Rikssamlings-seilet!

De egentlige heltene i fortellingen om hvordan nasjonen Norge ble til, er ikke tøffe vikingkrigere med hårete og blodige ambisjoner. Det er sauene, sauebøndene, og folk som vevde og spant.

Flokk med sauer

Noen av heltene i historien om Norge

En avgjørende oppfinnelse

Vikingtidens store nyvinning var nemlig det seilførende skipet, og seilene den gangen var laget av ull. Det gikk med ull fra bortimot 100 sauer, og det tok opptil 7000 timer å spinne tråd til – og veve ett eneste seil. Uten den arbeidsinnsatsen som ble lagt ned, trolig først og fremst av kvinner rundt på gårdene i hele landet, hadde vi knapt kommet oss utaskjærs.

En gigantisk internasjonal kulturutveksling

Når våre forfedre bokstavelig talt fikk vind i seilene, cirka 100 år før Harald Hårfagres tid, startet en endringsprosess som etter hvert gjorde skipsleia Norðvegr om til landet vi i dag er så glade i og stolte av. Ute i verden hentet vikingene ressurser av alle slag og brakte dem med seg hjem. Gull og sølv og plyndringstokt er viden kjent, men på utenlandsferdene hentet vi også hjem ideologi og kunnskap som var nødvendige for at det første Norge skulle få utvikle seg, og vi solgte våre landbruks- og naturprodukter på det europeiske markedet.

Den norske rikssamlingen var et resultat av en gigantisk internasjonal kulturutveksling, og alt skjedde takket være sauer, ull, håndteiner, oppstadvever og vanlige folks møysommelige arbeid. Det til alle tider har vært vanlige folk som har gjort jobben med å skape framgang og utvikling i landet vårt.

Vikingskipet Håkon Håkonsson

Seil av ull tok vikingene ut i verden. Det begynte kanskje som plyndringstokt, men etter hvert ble det tidenes dannelsesreise.

Vil du, ditt husflidslag, ditt bygdekvinnelag eller din skoleklasse bli å lage hedre heltene og heltinnene som gjorde forarbeidet til rikssamlingen?

Bli med å spinne og veve og send oss resultatet!

Vi vil lage et “rikssamlingsseil” satt sammen av vevde stoffbiter av håndspunnet tråd. Vi håper på bidrag fra hele landet. Resultatet skal selvsagt ikke bli et seil som skal brukes på en båt, men et kunstprodukt.

I samarbeid med Arkeologisk museum UiS har vi laget instruksjonsvideoer om hvordan man lager en håndtein, og hvordan man bruker den og hvordan lager en vev og vever. Dette finner dere her: Slik gjør du det! Det kan være lurt å se igjennom videoene før dere begynner.

annonsebanner

Rikssamlingsjubileet feires i Rogaland fra den 9.–19. juni. Se program og kjøp billetter nå!

Dette gjør du/dere:

1. Spinn tråd på håndtein, gjerne med ull fra villsau. Det skal være stor takhøyde når det gjelder tykkelse og kvalitet på tråden. I det ferdige «seilet» vil det være bidrag fra barn og andre som aldri har brukt en håndtein før.
2. Vev lapper av trådene.  Lappene må være kvadratiske i størrelser som går opp på hele 10cm, altså eksempelvis 10×10, 20×20 eller 30×30 centimeter. Dette for å lette arbeidet med montering senere.
3. Sy sammen alle lappene dere har laget, dersom dere er flere.
4. Formidle historien om hvem som er de store heltene i fortellingen om Norge til alle som deltar og eventuelle besøkende fra lokalpressen.
5. Send det ferdige bidraget til:

Jernaldergården,
Universitetet i Stavanger,
4036 Stavanger

Påmelding og tidsfrister

Du/dere trenger ikke å melde dere på for å delta. Vi setter pris på å få tilsendt så mange ull-lapper som mulig innen 1. juni, men arbeidet med å montere sammen alle bidragene vil pågå hele 2022. Under hovedmarkeringen i Hafrsfjord vil Sola bygdekvinnelag arbeide med monteringen av det innkomne materialet, som en del av jubileets opplevelsesløype.