Slik har de sett det for seg:
Kunstnerne og slaget i Hafrsfjord
På midten av 1800-tallet var mange kunstnere opptatt av å male bilder med motiver fra norsk historie. Helt siden da har kunstnere forsøkt å se for seg det dramatiske sjøslaget i Hafrsfjord. Hvordan vil du tegne det?
Slik har den nålevende Stavangerkunstneren Jens Flesjå forestilt seg at det kan ha sett ut idet slaget startet for cirka 1150 år siden. Illustrasjonen er malt på oppdrag for Sagabok til deres bok om slaget.
Oseberg- og Gokstadskipet hadde ligget skjult under store gravhauger i over 1000 år da arkeologer omsider fant dem og gravde dem ut i 1880 (Gokstad) og 1904 (Oseberg). Først da fikk verden se hvordan vikingskipene faktisk hadde sett ut. Det er lett å se hvilke bilder som er malt før og etter disse utgravingene.
Ole Peter Hansen Balling
Ole Peter Hansen Balling (1823-1926) fra Christiania bodde mesteparten av sitt liv i Danmark, Tyskland, Frankrike og USA. Hans bilde Slaget i Hafrsfjord, som du kan se nedenfor, er malt i USA i 1870.
Legg merke til Harald Hårfagre med spydet hevet like under den buede stavnen på skipet i forgrunnen. Han har vel på seg noe som kan minne om en kongekrone?
Knud Bergslien
Knud Bergslien (1827 – 1908) har malt en rekke bilder med motiver fra vikingtid, men han kan ikke ha kjent til Osebergskipet da han malte dette. Harald Hårfagre er feiende flott der han står ved roret, med kongekrone og fjær på hodet. Bildet ble laget til en serie plakater som ble brukt i skolene på slutten av 1800-tallet.
Før de arkeologiske funnene av Oseberg og Gokstad var sagaenes beskrivelser det eneste kunstnerne hadde å forholde seg til. Joda, skipene hadde gylne, utskårne dyrehoder med gapende kjefter på høye stavner, men kanskje ikke helt som dette?
Andreas Bloch
Bildet nedenfor eies av Norsk folkemuseum og er malt av Andreas Bloch (1860 – 1917). Det kan være malt til samme plakatserie som Knud Bergsliens bilde over (Asbjørn Knutsens Norgeshistorie).
Erik Werenskiold
I 1899 laget M. Stenersens forlag en bok med mange av de gamle sagafortellingene: Det var en ny utgave av Snorres kongesagaer og mange norske kunstnere bidro med illustrasjoner til boka. En av de mest kjente er Erik Werenskiolds tegning med tittelen “Harald og hans motstandere møtes i Hafsfjord,”
Sverre Næsheim
Sverre Samuelsen Næsheim (1900-1976) er fra Stavanger og var kunstner samtidig som han jobbet på El-verket i byen. Dette bildet er malt på en murvegg på oppdrag for militærforlegningen KNM Harald Hårfagre i 1958. Endelig ser vi vikingskipene og vikingene slik vi kjenner dem.
Anders Kvåle Rue
Anders Kvåle Rue (1965 -) har spesialisert seg på bilder med med motiv fra vikingtid. Han er utdannet ved Statens håndverk og kunstindustriskole og holder også foredrag og skriver artikler om vår norrøne kulturarv. På oppdrag fra Sagabok har han laget et stort antall bilder, blant annet det under til boka Slaget i Hafrsfjord av Torgrim Titlestad.