Aktiviteter i jubileumsåret
Jubileet ble feiret i elleve flotte junidager med hele variasjonen Norge har å by på av sommervær. Hovedattraksjon var vikingskipene som kom på besøk fra Danmark i sør, Vestfold i øst og Møre og Romsdal i nord. Her er det som foregikk i jubileumsåret:
Se bildene fra feiringen!

Helge Ask ankommer Haugesund
Det 17 meter lange vikingskipet Helge Ask hører til ved vikingskipsmuseet i Roskilde og ble fraktet på trailer fra Danmark og sjøsatt med kran på Killingøy i Haugesund. Her legger de til kai ved Hotel Maritim.
Foto: Rogaland fylkeskommune

Vikinger og vikingskip på kaien i Haugesund
9 vikingskip samlet seg i Haugesund på åpningsdagen den 9. juni. Her ligger Gaia, Saga Farmann, Gyda og Tyra i bakgrunnen av Haakon Haakonsson. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Gaia og Saga Farmann på plass i Haugesund
Gaia og Saga Farmann kom seilende helt fra Vestfold for å delta i Rikssamlingsjubileet. Her er de på plass utenfor Hotel Maritim og klare for åpningsseremoni. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Åpning av jubileet på indre kai i Haugesund
Åpningen i Haugesund foregikk i nydelig vær, med 9 av 10 påmeldte vikingskip til stede, og med gode taler av fylkesvaraordfører Arne Bergsvåg, ordfører i Haugesund, Arne Christian Mohn, og ordfører i Karmøy, Jarle Nilsen. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Skipene fra Bjørkedalen
Fire av skipene som deltok i feiringa var bygget i Bjørkedalen av Jacob Helseth. Her ligger de side ved side til kai i Haugesund. Fra venstre: Haakon Haakonson, Tyra, Embla og Bygstadskipet.
Foto: Rogaland Fylkeskommune

Kompani Haugesund i aksjon ved Haraldshaugen
Danserne Ina Bråstein og Synne Garvik fra Kompani Haugesund danset til ære for menneskene som skapte det første Norge. Med seg hadde de musikerne Runi André Fjermedal og Ashkan Onp. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Gyda og Flintskallene
I anledning jubileet satte regissør og skuespiller Torfinn Nag sammen denne gruppa som tok navnet Gyda og Flintskallene og framførte utdrag fra forestillingen “Hårfagre” av Erling Gjelsvik. Fra venstre: Terje Torkildsen, Tore Nordtun, Tom Reidar Bratteli, Svein Solenes, Jill Tonje Holter, Torfinn Nag og John Austvold. Haugesund.
Foto: Rogaland fylkeskommune

Valen vokalensemble i Skåre kirke
Som del av opplevelsesløypene i Haugesund ble Skåre kirke brukt som arena. Her fremfører Valen vokalensemble utdrag fra Haraldskvadet. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Teatergruppa Scenekraft i aksjon ved Haraldshaugen
Nina Sele i rolla som volve ved Haraldshaugen. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Harald Hårfagre holdt kongens tale
Harald Hårfagre gjenoppstod i skuespiller Håkon Karoliussens skikkelse for å holde kongens tale på jubileet. Du kan lese hele talen her! Foto: Rogaland fylkeskommune.

Vikingskip i Maktens Havn
Embla, Helge Ask og Saga Farmann fortøyd på Avaldsnes. Kanskje var det nettopp her Harald Hårfagres skip ankret opp etter slaget i Hafrsfjord. Foto: John Arve Hveding, Karmøy kommune

Helge Ask ror inn til Avaldsnes
Mannskapet på Helge Ask imponerte med sine roferdigheter. Uten hjelpemotor tok de seg fram helt fra Haugesund til Hafrsfjord med bare seil og årer. Foto: John Arve Hveding, Karmøy kommune

Folkeliv på Vikinggården
Hvert år strømmer tusenvis av publikummere til vikingfestivalen på vikinggården på Avaldsnes. Jubileumsåret var ikke et unntak. Foto: John Arve Hveding, Karmøy kommune

Vikingshow på vikinggården
Den årlige vikingfestivalen på Avaldsnes var i år en del av Rikssamlingsjubileet. Her underholdes publikum av en krigergruppe foran langhuset på vikinggården. Foto: John Arve Hveding, Karmøy kommune

Gokstadkopien Gaia
24 meter lange Gaia er en kopi av det verdensberømte Gokstadskipet. Her ligger det fortøyd i historiske omgivelser ved Avaldsnes. Foto: John Arve Hveding, Karmøy kommune

Haakon Haakonson krysser Boknafjorden
Vikingskipet Haakon Haakonson fra Bergen for fulle seil, på vei fra Kopervik til Utstein. Foto: Elin Mæland.

Haakon Haakonsson krysser Boknafjorden
Praktfulle Haakon Haakonsson, bygget av Jacob Helseth i Bjørkedalen, på vei mot Utstein. Foto: Elin Mæland.

Tyra fra Øystese ankommer Utstein
Det 12 meter lange vikingskipet Tyra deltok på hele seilasen fra Haugesund til Hafrsfjord. Skipet er bygget i Bjørkedalen. I bakgrunnen ser vi Utstein kloster, som muligens står på ruinene etter Harald Hårfagres kongsgård. Foto: Trine Nessler Wichmann

Gaia på besøk på Utstein kloster
Det er sjelden at skip av denne størrelsen tar seg inn på klostervågen på Utstein, men høvedsmannen på Gaia tok sjansen på å gå inn gjennom det smale og grunne Fjøløysundet slik skipene gjorde det da Hårfagres kongsgård lå her for 1150 år siden. Da var imidlertid vannstanden en drøy meter høyere og forholdene litt bedre for store skip. I tillegg var det mulig å gjøre anløp i både vest og øst. I dag er den østre munningen stengt av en lav bro.

Klang av oldtid på Utstein
Ensemblet Klang av Oldtid framførte bestillingsverket Ár av Øyvind Mæland både ved Haraldshaugen, Avaldsnes, Utstein og Ytraberget i løpet av jubileumsperioden. Etter ønske fra komponisten ble bygget en båtlignende installasjon rundt ensemblet.
Foto: Rogaland fylkeskommune

Vikingskip på klostervågen ved Utstein
En av Harald Hårfagres kongsgårder lå på Utstein og vikingskipenes seilas gikk selvsagt innom her på vei fra Avaldsnes til Hafrsfjord. Her ligger danske Helge Ask og Gaia fra Sandefjord. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Vikingskjold ved Utstein Kloster
Elever ved Bergeland VGS laget disse skjoldene som ble brukt i ulike sammenhenger i løpet av jubileet. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Embla
Freds- og kvinneskipet Embla fortøyd ved Møllebukta i Hafrsfjord.
Foto: Rogaland Fylkeskommune

Ro for fred!
Freds- og kvinneskipet Embla kom fra Sunnmøre for å delta på feiringen med sitt svært aktuelle fredsbudskap. De har rodd for fred siden midten av 90-tallet. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Saga Farmann gjør strandhogg
Heldigvis var de godlynte, vikingene i Saga Farmann. Et mer fiendtlig strandhogg i Møllebukta, med påfølgende raiding av villastrøket i bakgrunnen, kunne gitt god avkastning nå i 2022 …

Embla og Gaia møtes på Hafrsfjord
Fredsskipet Embla og krigsskipet Gaia møtes på Hafrsfjord. Fra høyden i bakgrunnen har folk hatt panaromautsikt til Hafrsfjordslaget i 872. Jåttånuten er full av bosettingsspor fra jernalder, og på toppen er det også spor etter en bygdeborg med eget vannreservoar.

Om bord i Haakon Haakonsson
Vikingskipet Haakon Haakonsson fra Bergen på seiltur på Hafrsfjord. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Ordførere åpner Vikingfestivalen Hafrsfjordkaupangen
Fra venstre: ordfører i Sola, Tom Henning Slethei, Varaordfører i Stavanger, Dag Mossige, fylkesordfører Marianne Chesak og leder for Hafrsfjordkaupangen Rune Harestad. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Vikingfestivalen Hafrsfjordkaupangen
Den årlige vikingfestivalen i Møllebukta i Hafrsfjord var en integrert del av Rikssamlingsjubileet, i likhet med festivalen på Avaldsnes.

Salgsbod på Hafrsfjordkaupangen
En viktig del av vikingefestivalene er markedet der håndverkere selger egenproduserte varer. Varene som selges tilsvarer varer vi kan se for oss ble solgt på markeder i vikingtid. Foto: Jeanette Høie.

Festivalområdet Møllebukta
Parken ved Møllebukta, med det berømte Fritz Røed monumentet Sverd i Fjell er flotte omgivelser for Hafrsfjordkaupangen. Foto: Jeanette Høie.

Kampoppvisning på Hafrsfjordkaupangen
Vikingmarkedet Hafrsfjordkaupangen i Møllebukta var en integrert del av Rikssamlingsjubileet og bød blant annet på sverdkamp anno 872.
Foto: Rogaland fylkeskommune

Rødne plukker opp passasjerer i Sømmevågen
Rødnes hurtigbåter gikk i skytteltrafikk mellom de tre opplevelsesområdene i Møllebukta, Sømmevågen og Ytraberget. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Aktiviteter med ulltråd på Jærmuseets stand
Ungdommer prøver seg på fletting av ulltråd slik de gjorde det i Vikingtiden. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Steinhogging i Sømmevågen
Teksten på steinen ble hogget ut av publikum under feiringen, men ferdigstilt av en steinhogger i ettertid. Steinen ble funnet på Ueland på Høgjæren og donert til jubileet av Herleif Ueland. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Kø for å hogge tekst i stein
Det var til tider kø for å få være med å hogge inn jubileumsteksten i steinen i Sømmevågen. Blir bautaen stående i 1000 år? Hva kommer folk i 3022 til å tenke om teksten?

Bautasteinen i Sømmevågen
I en tekstkonkurranse som ble holdt i samarbeid med Stavanger Aftenblad fikk deltakerne følgende spørsmål: Hvis vi skal hogge en tekst i stein, slik vikingene gjorde det på sine runesteiner, nå i 2022, hva skal det stå på steinen? Konkurransen var åpen for alle og juryen utpekte Hege Vatland Hvidsten til vinner med denne teksten: Trå varsomt – husk de som var – var de som er – og vi som er – blir de som var – og allting rundt oss er på lån – fra dem som kommer etter. Steinen står i dag i Sømmevågen i Sola. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Arbeidstegninger til Gokstadfæringen
Det er laget kopier av denne færingen før, og det finnes gode arbeidstegninger å ta utgangspunkt i. Foto: Jeanette Høie.

Rikssamlings-færingen
I forbindelse med jubileet ble det satt i gang et arbeid med å lage en færing inspirert av Gokstadfæringen. I Gokstadgraven ble det nemlig funnet en færing som er bygget på Sør-Vestlandet. Her viser båtbygger Hannes Reuter fram en av stavnene til båten som bygges på Engøyholmen kystkultursenter. Foto: Jeanette Høie.

Utforming av stavn til Rikssamlingsfæringen
Publikum fikk prøve seg som stavnsmeder under jubileet. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Kjøl og modell av stavn til båten
På Engøyholmens stand fikk vi se konturene av hvordan båten vil bli. 6,5 meter lang og svært smal i forhold til lengden vil den bli nesten som en stor kano.

Saga Farmann og Haakon Haakonsson i Sømmevågen
Det var folksomt i Sømmevågen da to store vikingskip kom på besøk. Foto: Rogaland fylkeskommune

Vikinger slapper av
Mannskapene på vikingskipene hadde lange dager. Her slapper noen av dem av på pop-up-kafeen i Sømmevågen.

Båtanløp på Sørneshalvøya
Ved Sørneshalvøya, som består av Ytraberget og Indraberget, er det ikke kai som kan ta imot båter av den størrelsen som ble brukt under jubileet. Derfor ble det laget en provisorisk kai ved bruk av en lekter.

Valen Vokalensemble på Sørneshalvøya
Valen Vokalensemble framførte utdrag fra Haraldskvadet som del av sin forestilling ved Ytraberget i Sola. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Kompani Haugesund ved Ytraberget
Danserne fra kompani Haugesund ved Ytraberget. Publikum fikk se en energisk forestilling koreografert av danserne selv. Foto: Rogaland fylkeskommune.

Okse med sans for kunst
Et glasskilt med illustrasjoner av vikingskip ble montert både ved Ytraberget i Sola og på Avaldsnes. Selv kviger og okser viste interesse for skiltene som blir stående som minner etter jubileet. Se neste slide for nærbilde av skiltet. Idé, utforming og foto: Karl Emil Sødergren.

Glasskiltet på Indraberget
Slik ser installasjonen på Indraberget ut når du inntar riktig posisjon i terrenget. Er det skipene som samles til det store slaget, vi ser konturene av? Du finner skiltet ved å ta turen til Sørnes i Sola og gå turstien rundt halvøya som altså består av Ytraberget og Indraberget. Foto: Rogaland fylkeskommune.
PROGRAM
9. JUNI
09:00 Åpning av Vikingfestivalen på Avaldsnes
17:00 Åpningsarrangement ved Quality Hotel Maritim. Åpningstale ved ordførerne Arne-Christian Mohn (Haugesund) og Jarle Nilsen (Karmøy) m. fl. . Musikkorpset Heimdal spiller. Gratis.
10. JUNI
09:00 Vikingskipskonvoi fra Haugesund til Avaldsnes.
09:00-19:00 Vikingfestival på Avaldsnes.
11. JUNI
HOVEDMARKERING NORDVEGEN
11:00–17:00 Heldags rundtur: Opplevelsesvandring mellom Byparken og Haraldshaugen, Guidet busstur mellom Haraldshaugen og Avaldsnes, Vikingfestival på Avaldsnes og guidet båttur fra Avaldsnes til indre kai.
18:00 Konsert med MUNOR: «Påvirkning» Bystyresalen, Haugesund rådhus.
11:00–19:00 Vikingfestival på Avaldsnes.
12. JUNI
HOVEDMARKERING NORDVEGEN
12:00–17:00 Heldags rundtur: Opplevelsesvandring mellom Byparken og Haraldshaugen, Guidet busstur mellom Haraldshaugen og Avaldsnes, Vikingfestival på Avaldsnes og guidet båttur fra Avaldsnes til indre kai.
12:00–19:00 Vikingfestivalen på Avaldsnes.
19:00 Konsert med kammerkoret Bocca i Skåre kirke: «Dette landet».
13. JUNI
16:00 Åpning av ny vindusutstilling på Nordvegen historiesenter. GRATIS
19:00 Spørretime om vikingtid i Haugesund Folkebibliotek
14. JUNI
PÅ GAMLE HURTIGBÅTKAI:
Cirka 16:00 Vikingskipene Gaia, Saga Farmann, Haakon Haakonsson og Helge Ask kommer til Kopervik!
17:00 Bokbad for barn forfatteren Cecilie Winger GRATIS
18:30 foredrag med Bergsveinn Birgisson: “Hvordan formidle vikingtid”. GRATIS
PRESTAKAIEN/OLAVSKIRKEN PÅ AVALDSNES
18:00 Fredsmarkering med kvinneskipet Embla, GRATIS
15. JUNI
VIKINGSKIPENE KOMMER TIL UTSTEIN
Estimert ankomst: 15:00 (Følg oss på Facebook for oppdatering)
16:00 Vikingkveld ved Utstein Kloster og ved Hotellet
Matservering, se vikingskipene på nært hold, musikk med Klang av Oldtid og Valen Vokalensemble, miniforedrag, åpent Kloster, pilegrimsvandring med biskop Anne Lise Ådnøy m.m.
SØMMEVÅGEN I HAFRSJORD
18:00 Fredsmarkering med Kvinneskipet Embla. GRATIS!
16. JUNI
VIKINGSKIPENE KOMMER TIL HAFRSFJORD!
Vær og vind bestemmer ankomsttid.
12:00 Bokprat: Bergsveinn Birgisson: Hvordan formidle vikingtid? Sølvberget Bibliotek og kulturhus.
Åpent i Etaståva Skaldekvad (Forsvarets naust) kveld og ettermiddag.
19:00 Spørretime om vikingtid! Kinosal 5, Sølvberget
17. JUNI
VIKINGFESTIVALEN HAFRSFJORDKAUPANGEN I MØLLEBUKTA
09:00 Åpent for skoler og barnehager.
16:00 Vikingfestivalen åpner for alle.
Fredsmarkering med kvinneskipet Embla. (Avløst på grunn av uvær.)
Tale ved fylkesordfører Marianne Chesak, varaordfører Dag Mossige og ordfører i Sola Tom Henning Slethei.
20:00–24:00 Åpent i Etaståva Skaldekvad i forsvarets naust i Møllebukta!
18. JUNI
HOVEDMARKERING I HAFRSFJORD
11:00–17:00 Opplevelsesrundtur med guida båter mellom Møllebukta, Sømmevågen og Ytraberget (Våganes) Hop-on-hop-off på de ulike stedene med opplevelser og aktiviteter som vikingskip, teater-, musikk,- og danseforestillinger, vikingfestival og historieformidling, sverdkamp, båtbygging, runerissing m.m.
VIKINGFESTIVALEN HAFRSFJORDKAUPANGEN
11:00–17:00 i Møllebukta.
18:00–24:00 Åpent i Etaståva Skaldekvad i forsvarets naust i Møllebukta!
19. JUNI
HOVEDMARKERING I HAFRSFJORD
11:00–17:00 11:00–17:00 Opplevelsesrundtur med guida båter mellom Møllebukta, Sømmevågen og Ytraberget (Våganes) Hop-on-hop-off på de ulike stedene med opplevelser og aktiviteter som vikingskip, teater-, musikk,- og danseforestillinger, vikingfestival og historieformidling, sverdkamp, båtbygging, runerissing m.m.
VIKINGFESTIVALEN HAFRSFJORDKAUPANGEN
11:00–17:00 i Møllebukta
Arrangørene:










