Rikssamlingsjubileets logo

Det legendariske slaget i Hafrsfjord!

Omkring år 872 vinner Harald Hårfagre det sagnomsuste vikingslaget på fjorden mellom Sola og Stavanger. Med det blir han Norges første konge. I 2022 er det 1150 år siden. Det skal feires!

Les mer
Hovedsamarbeidspartnere:
Sponsorer:
En feiring av:

Rikssamlingsfylket Rogaland

Karmsundet mellom Karmøy og Haugesund var et maktsentrum lenge før vikingtiden. Den som hadde makten her, ved starten av skipsleia Nordvegen, kontrollerte handelstrafikken mot nord og vest i det som trolig var Norges aller første bomstasjon.  Avaldsnes og Utstein ble sentrale kongsgårder i Harald Hårfagres kongerike. Nordvegen bredte seg fra Rogaland og Sørvest-landet og ble etter hvert til Norge.

I 1872 ble det feiret 1000-årsjubileum. Da ble riksmonumentet Haraldshaugen i Haugesund avduket av kong Oscar II på stedet der man antok at Harald Hårfagre lå begravet. I 1972 deltok kong Olav V på 1100-årsjubileet og signerte bautaen på Ytraberget i Sola.

Men hvis vi skal vente 100 år mellom hver gang vi feirer rikssamlingen og Norges første konge, er det mange av oss som går glipp av festen, med alt den kan innebære av læring og opplevelser. Derfor feirer vi 1150-årsjubileum i 2022!

Sverd i fjell ved Hafrsfjord

Hva skal skje?

Jubileet skal engasjere og aktivisere store og små og by på store opplevelser!

Les mer

Sverd i fjell ved Hafrsfjord

Destinasjoner

Hva med en viking-sightseeing? I hele fylket finnes det spor og attraksjoner du kan besøke.

Les mer

Lær om vikingtiden

Vi publiserer jevnlig artikler for deg som vil vi vite mer om bakgrunnen for rikssamlingsjubileet

Les mer

Arrangørene: