En eldgammel teknikk:

Vev en lapp av ulltråden din

Veving har vi mennesker drevet med i minst 5000 år. I vikingtiden tok det trolig omtrent 3000 timer å veve stoff nok til ett eneste seil. Vi tror det først og fremst var kvinnene som drev med denne typen arbeid, for når arkeologene undersøker graver fra denne tiden finner de av og til utstyr knyttet til spinning og veving i kvinnegraver.

Ellen Tjørnhom Bøe fra Arkeologisk museum ved Universitet i Stavanger viser deg hvordan du lager din egen vev, og vever på den.

Bli med på rikssamlingsjubileets vevedugnad

Sommeren 2022 er det cirka 1150 år siden slaget i Hafrsfjord, der Harald Hårfagre beseiret sine motstandere og ble den første rikskongen i Norge. I den forbindelse inviterer vi skoleklasser, husflid- og håndverksgrupper og alle andre interesserte til å bli med å veve et stort “rikssamlingsseil” av håndspunnet tråd. Dette skal vi gjøre til ære for sauene, for å hedre de som spant og vevde seil  i vikingtiden, og som en påminnelse om at det til alle tider, og også i dag, er vanlige folk som gjør jobben når det skal skapes framgang og utvikling i landet vårt.

Regler for deltagelse

  1. Spinn tråd på håndtein, gjerne med ull fra villsau. (Det gjør ikke noe om tråden dere bruker har ulik tykkelse og kvalitet,
  2. Vev lapper av trådene. (Lappene må være kvadratiske i størrelser som går opp på hele 10cm, altså eksempelvis 10×10, 20×20 eller 30×30 centimeter . Dette for å lette arbeidet med montering senere.)
  3. Sy alle lappene sammen som klassens/ lokallagets ferdige bidrag til rikssamlingsseilet.
  4. Send det ferdige bidraget til rikssamlingsjubileet innen 1. oktober 2022, men helst allerede før den 1. juni slik at deres bidrag kan vises fra på jubileets hovedmarkering. (Adresse kommer).
ull-lapper

Fordi alle lappene skal sys sammen til ett stort “seil” må de være kvadratiske. Pass på at lappene ikke svinger innover på midten, eller blir avlange i stedet for kvadratiske.