Kom og bli med:

Aktiviteter i jubileumsåret

Jubileets hovedattraksjon er vikingskipene som kommer på besøk fra Danmark i sør, Vestfold i øst og Møre og Romsdal i nord. Hvorfor? Fordi disse skipene la grunnlaget for nasjonen Norge! Bli med på Rikssamlingsjubileet! Se informasjon om det enkelte arrangement under Programlisten.

PROGRAM

9. JUNI

09:00 Vikingfestivalen på Avaldsnes åpner. KJØP BILLETT 
17:00 Åpningsarrangement  ved Quality Hotel Maritim. Åpningstale ved Ordfører Arne-Christian Mohn. Musikkorpset Heimdal spiller. Gratis.

10. JUNI:

09:00 Vikingskipene seiler i konvoi til Avaldsnes. Ta plass langs leia med flagg! Disse skipene la grunnlaget for nasjonen vår.
09:00-19:00 Vikingfestival på Avaldsnes. KJØP BILLETT 

11. JUNI:

HOVEDMARKERING NORDVEGEN
11:00–17:00 Heldags rundtur: Opplevelsesvandring mellom Byparken og Haraldshaugen, Guidet busstur mellom Haraldshaugen og Avaldsnes, Vikingfestival på Avaldsnes og guidet båttur fra Avaldsnes til indre kai. Alt sammen på en billett! Voksne 130,-. Barne  70,-. KJØP BILLETT  NB! Begrenset antall!

VIKTIG INFO OM BÅT, BUSS OG REISERUTER: Billetten du kjøper gjelder for båt én vei og buss den andre veien. Busser og båter begynner å gå kl. 12:30 denne dagen, og kjører fram til 17:00, men du bør starte rundturen din kl. 11:00 på vikingfestivalen eller i opplevelsesløypa mellom Haraldshaugen og Byparken. Da kan du velge mellom 3 startpunkt:
1. Gå opplevelsesløype fra Haraldshaugen til Byparken og indre kai og ta båt derfra til vikingfestivalen og buss tilbake til Haraldshaugen.
2. Gå opplevelsesløypa fra Byparken til Haraldshaugen, ta buss derfra til Vikinggården og båt tilbake til indre kai.
3. Besøk vikingfestivalen og ta båt derfra til indre kai. Gå opplevelsesløypa fra Byparken til Haraldshaugen og ta buss derfra tilbake til

18:00 Konsert med MUNOR: «Påvirkning» Bystyresalen, Haugesund rådhus. KJØP BILLETT

11:00–19:00 Vikingfestival på Avaldsnes.  KJØP BILLETT

12. JUNI:

HOVEDMARKERING NORDVEGEN
12:00–17:00 Heldags rundtur: Opplevelsesvandring mellom Byparken og Haraldshaugen, Guidet busstur mellom Haraldshaugen og Avaldsnes, Vikingfestival på Avaldsnes og guidet båttur fra Avaldsnes til indre kai. Alt sammen på en billett! Voksne 130,-. Barne  70,-. KJØP BILLETT  NB! Begrenset antall!

VIKTIG INFO OM BÅT, BUSS OG REISERUTER: Billetten du kjøper gjelder for båt én vei og buss den andre veien. Busser og båter begynner å gå kl. 13:30 denne dagen, og kjører fram til 17:00, men du bør starte rundturen din kl. 12:00 på vikingfestivalen eller i opplevelsesløypa mellom Haraldshaugen og Byparken. Da kan du velge mellom 3 startpunkt:
1. Gå opplevelsesløype fra Haraldshaugen til Byparken og indre kai og ta båt derfra til vikingfestivalen og buss tilbake til Haraldshaugen.
2. Gå opplevelsesløypa fra Byparken til Haraldshaugen, ta buss derfra til Vikinggården og båt tilbake til indre kai.
3. Besøk vikingfestivalen og ta båt derfra til indre kai. Gå opplevelsesløypa fra Byparken til Haraldshaugen og ta buss derfra tilbake til

12:00–19:00 Vikingfestivalen på Avaldsnes.  KJØP BILLETT

19:00 Konsert med kammerkoret Bocca i Skåre kirke: «Dette landet». KJØP BILLETT

13. JUNI:

16:00 Åpning av ny vindusutstilling på Nordvegen historiesenter. GRATIS
19:00 Spørretime om vikingtid i Haugesund Folkebibliotek KJØP BILLETT

14. JUNI:

PÅ GAMLE HURTIGBÅTKAI:
Cirka 16:00 Vikingskipene Gaia, Saga Farmann, Haakon Haakonsson og Helge Ask kommer til Kopervik!
17:00 Bokbad for barn  forfatteren Cecilie Winger GRATIS
18:30 foredrag med Bergsveinn Birgisson: “Hvordan formidle vikingtid”. GRATIS

PRESTAKAIEN/OLAVSKIRKEN PÅ AVALDSNES
18:00 Fredsmarkering med kvinneskipet Embla, GRATIS

 

15. JUNI

VIKINGSKIPENE KOMMER TIL UTSTEIN
Estimert ankomst: 15:00 (Følg oss på Facebook for oppdatering)

16:00 Vikingkveld ved Utstein Kloster og ved Hotellet
Matservering, se vikingskipene på nært hold, musikk med Klang av Oldtid og Valen Vokalensemble, miniforedrag, åpent Kloster, pilegrimsvandring med biskop Anne Lise Ådnøy m.m. KJØP BILLETT

SØMMEVÅGEN I HAFRSJORD

18:00 Fredsmarkering med Kvinneskipet Embla. GRATIS!

16. JUNI:

VIKINGSKIPENE KOMMER TIL HAFRSFJORD!
Vær og vind bestemmer ankomsttid. (Følg oss på Facebook for oppdatering)
Ta med flagg og ta plass rundt fjorden til ære for skipene som la grunnlaget for nasjonen vår. Vikingskipene seiler en runde!

12:00  Bokprat: Bergsveinn Birgisson: Hvordan formidle vikingtid? Sølvberget Bibliotek og kulturhus. KJØP BILLETTER

Åpent i Etaståva Skaldekvad (Forsvarets naust) kveld og ettermiddag.

19:00 Spørretime om vikingtid! Kinosal 5, Sølvberget KJØP BILLETTER

17. JUNI:

VIKINGFESTIVALEN HAFRSFJORDKAUPANGEN I MØLLEBUKTA
09:00 Åpent for skoler og barnehager. Bestill plass her

16:00 Vikingfestivalen åpner for alle. KJØP BILLETT
Fredsmarkering med kvinneskipet Embla. Tale ved fylkesordfører Marianne Chesak.

20:00–24:00 Åpent i Etaståva Skaldekvad i forsvarets naust i Møllebukta!

18. JUNI

HOVEDMARKERING I HAFRSFJORD
11:00–17:00 Sett av dagen og bli med på tidenes opplevelsesrundtur med guida båter mellom Møllebukta, Sømmevågen og Ytraberget (Våganes) Hop-on-hop-off på de ulike stedene og opplev vikingskipene på nært hold, teater-, musikk,- og danseforestillinger, vikingfestival og historieformidling. Delta i sverdkamp, båtbygging og vær med å riss inn tekst i en bautastein. Alt sammen på én billett: Voksne 130,- Barn 70,-.  KJØP BILLETT

VIKINGFESTIVALEN HAFRSFJORDKAUPANGEN
11:00–17:00 Du kan selvsagt kjøpe billett bare til vikingfestivalen hvis du foretrekker det. KJØP BILLETT

18:00–24:00 Åpent i Etaståva Skaldekvad i forsvarets naust i Møllebukta!

19. JUNI:

HOVEDMARKERING I HAFRSFJORD
11:00–17:00 Sett av dagen og bli med på tidenes opplevelsesrundtur med guida båter mellom Møllebukta, Sømmevågen og Ytraberget (Våganes) Hop-on-hop-off på de ulike stedene og opplev vikingskipene på nært hold, teater-, musikk,- og danseforestillinger, vikingfestival og historieformidling. Delta i sverdkamp, båtbygging og vær med å riss inn tekst i en bautastein. Alt sammen på én billett: Voksne 130,- Barn 70,-.  KJØP BILLETT

VIKINGFESTIVALEN HAFRSFJORDKAUPANGEN
11:00–17:00 Du kan selvsagt kjøpe billett bare til vikingfestivalen hvis du foretrekker det.  KJØP BILLETT

 

Banner som det sår kjøp billetter på.
Vikingfestival på Avaldsnes

Hovedmarkering Nordvegen

11. juni, 11:00-17:00 og 12. juni, 12:00-17:00

Disse dagene kan du bli med på en full opplevelsesrunde fra Haraldshaugen i nord til Avaldnes i sør. Busser og båter vil gå i skytteltrafikk, og om bord forteller guider fra Karmsund Cruiseservice om Harald Hårfagre, Nordvegen, Kongsgården på Avaldsnes og graven ved Haraldshaugen.

Sverd i fjell ved Hafrsfjord

Hovedmarkering Hafrsfjord

18. juni og 19. juni 11:00-17:00.

Disse dagene kan du bli med på en full opplevelsesrunde i Hafrsfjord, og du bør sette av hele dagen hvis du skal få med deg alt. Skyttelbåter frakter deg mellom tre innholdsrike opplevelsesområder og du velger selv hvor du begynner, i Møllebukta, på Våganes eller i Sømmevågen.

Stemningsbilde fra Vikingfestivalen

Vikingfestivalen på Avaldsnes

9.-12.  juni 2022

Den 11. og 12. juni er vikingfestivalen en del av rikssamlingsjubileets hovedmarkering og adgang til festivalen er inkludert i billetten til hovedmarkeringen disse dagene, men du kan kjøpe billetter bare til Vikingfestivalen, dersom du ønsker det. I år selges det kun dagsbilletter. Åpent 9., 10., 11. og 12. juni.

NB! BILLETTER MÅ KJØPES PÅ NETT FØR FRAMMØTE.

Vikingmarked i Møllebukta

Hafrsfjord-kaupangen

17.–19. juni

Vikingfestivalen i Møllebukta får besøk av flere store vikingskip, og utvides for anledningen med “Etaståva Skaldevad” i Forsvarets naust. Den 18. og 19. juni er vikingfestivalen en del av Rikssamlingsjubileets hovedmarkering og adgang til festivalen er inkludert i billetten til hovedmarkeringen disse dagene, men du kan kjøpe billetter bare til Hafrsfjordkaupangen dersom du ønsker det.

NB! BILLETTER MÅ KJØPES PÅ NETT FØR FRAMMØTE.
Les mer om Hafrsfjordkaupangen her!

Sommerstemning på Maritimkaien

Åpningsseremoni

9. juni kl. 17:00 på kaien ved Quality Maritim Hotel

Vikingskipene samles ved kaien i løpet av denne ettermiddagen og kl. 17:00 blir det høytidelig åpning av jubileet med musikk, taler av ordførere i Karmøy og Haugesund og av fylkesordfører Marianne Chesak. En sensasjonell happening ligger det også an til: Vi har mottatt hærpil fra det hinsidige om at kong Harald I Hårfagre kommer for å holde kongens tale! Musikkorpset Heimdal og sangere fra flere av byens kor blir med og løfter Ja, vi elsker og Kongesangen.

GRATIS

Vikingskipet Håkon Håkonsson

Vikingskips-konvoi i Karmsundet

10. JUNI KL. 09:00

Vikingskipene seiler fra indre kai i Haugesund til vikingfestivalen på Avaldsnes. Ta plass langs leia og nyt det historiske synet! Ta med flagg fra hele verden! Vikingtiden var preget av storstilt internasjonal kulturutveksling, og det første Norge ble til i dialog med omverdenen!

 

Bilde av musikerne i MUNOR

Konsert med MUNOR: Påvirkning

11. juni, kl. 18:00  Bystyresalen, Haugesund Rådhus

Musikkselskapet Nordvegen (MUNOR) sin konsert handler om vikingenes reiser og den gjensidige kulturelle påvirkningen som preget perioden. Det blir keltisk, baltisk, gregoriansk og norsk musikk. Haugesunds ordfører Arne-Christian Mohn er med for å trekke historiske linjer.

Kammerkoret Bocca

Konsert med kammerkoret Bocca

Søndag 12.06. kl. 19:00, Skåre kirke

Musikk og tekst har en sterkt identitetsskapende kraft. På denne konserten får du høre Kammerkoret Bocca fremføre sanger som har bidratt til nasjonal stolthet og fellesskap i landet vårt – fra kjente og mindre kjente nasjonalsanger til nasjonalromantiske klassikere og vakre norske folketoner. Tekster av Elias Blix, Aasmund Olavsson Vinje, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland beskriver den ville og vakre naturen vår, og setter ord på vår takknemlighet over dette landet – som vi setter så høyt.

Madlamark kirke

Friluftsgudstjeneste med feiring av frivilligheten og rikssamlingsjubileet

12. juni, kl. 11:00 utenfor Madlamark kirk

For hele stor-familien! (inne ved dårlig vær).

Madla skolekorps og Speiderne i Madlamark kirke deltar.

Grilling, aktiviteter og frivillighetsfokus på kirkebakken etterpå.

voksdukker Harald Hårfagre og Gyda

Åpning av ny utstilling i vindushallen

13. juni kl. 16. Nordvegen Historiesenter

Gratis

“De som tapte slaget i Hafrsfjord”. Bergsveinn Birgisson forteller om kong Hjør, dronning Ljufvina og den svarte vikingen Geirmund Heljarskinn, i samtale med Marit Synnøve Vea.

Bilde fra arrangement ved Haugesund bibliotekk

Spørretime om vikingtid

13. juni kl. 19:00, Haugesund bibliotek

Nå kan du få svar på alt du lurer på om vikingtiden! Vi samler et panel av eksperter på scenen og du kan være med å stille spørsmål. Disse deltar: Arkeolog Håkon Reiersen, marin-arkeolog Arild Vivås Skjæveland og historiker Birger Lindanger.

Billettsalget starter den 7. mars

Vikingskipet Gaia til kai

Bokbad og foredrag i Kopervik

14. juni, ca. 17:00. Gamle hurtigbåtkai.

De store vikingskipene stanser i Kopervik på vei mot Utstein, og det blir bokbad på den gamle hurtigbåtkaien for både voksne og barn. Klokken 17:00 møter dere forfatteren Cecilie Winger, som med barneboka “Vikinger på 1-2-3” formidler vikingtiden på en gøy og spennende måte! Den islandske forfatteren Bergsveinn Birgisson holder foredrag om formidling av vikingtid kl. 18:30.

Gratis

Vikingskip med kvinnelige roere

Fredsmarkering med Embla

14. JUNI KL, 18:00–20:00, AVALDSNES

Kvinnene i fredskipet Embla ror for fred og det har de gjort siden skipet sto ferdig i 1994. På Avaldsnes, ved sjøen nedenfor Olavskirken kan du være med på Emblas særegne fredsseremoni denne tirsdagskvelden. Deretter blir det solsikketog (Ukrainas nasjonalblomst) opp til Olavskirken der arrangementet avsluttes med fredslitani i regi av Avaldsnes menighet og Regionalt Pilegrimssenter Avaldsnes

Vikingskip med kvinnelige roere

Fredsmarkering med Embla

15. JUNI KL, 18:00 SØMMEVÅGEN VED FLYHISTORISK MUSEUM

Kvinnene i fredsskipet Embla ror for fred, og det har de gjort siden skipet sto ferdig i 1994. I Sømmevågen, ved Flyhistorisk museum i Sola, kan du være med på Emblas særegne fredsseremoni denne onsdagskvelden. Seremonien avsluttes med en solsikkemarsj på området. Solsikken er Ukrainas nasjonalblomst. Arrangementet er gratis.

Dronebilde av Utstein Kloster

Vikingkveld på Utstein

15. juni, 16:00-20:00

På seilasen fra Karmøy til Hafrsfjord overnatter de største vikingskipene på Utstein, og i den forbindelse inviteres det til en spennende ettermiddag med opplevelser og aktiviteter. Opplev ekte vikingskip på nært hold! Hør Valen Vokalensembles versjon av Haraldskvadet og Klang av Oldtids autentiske vikingtids-instrumenter. Miniforedrag av Torstein Jørgensen: Hvor ble sverdene av? Fra viking til pilegrim. Båtbygging i vikingtidens tradisjon med Engøyholmen kystkultursenter. Biskop Anne Lise Ådnøy deltar. Matservering! Billetten gir også adgang til klosteret.

Kvinneskipet Embla

Sjøsetting vikingskip

15. juni, Sømmevågen

Mer info kommer.

 

Forfatteren Bergsveinn Birgisson

Bokprat med Bergsveinn Birgisson

16. juni, kl. 12:00, Sølvberget

Hvordan formidle vikingtid? Birgisson tar utgangspunkt i de kritikerroste bøkene Mannen fra middelalderen og Den svarte vikingen, som begge levendegjør vår felles vikinghistorie i tilknytning til at det er 1150 siden Norge ble samlet til ett rike. Han forteller også om grepene han bruker for å skape en levende og engasjerende historiemidling både som forfatter og forsker.

 

Vikingskipet Håkon Håkonsson

Vikingskipskonvoi Hafrsfjord

16. juni, nøyaktig ankomst bestemmes av været.

Vikingskipene samles i Hafrsfjord. Noen kommer seilende fra Utstein, noen er fraktet fra Karmøy på tilhenger. Denne ettermiddagen samles de og seiler en runde på fjorden. Ta plass der du selv vil og nyt synet.

Kulturhuset Sølvberget i Stavanger

Spørretime om vikingtid

16. juni kl. 19:00, kinosal 5, Sølvberget, Stavanger

Var vikingene så brutale som ryktet tilsier eller var falske nyheter en greie allerede for 1200 år siden? Hvor sant er det som står i sagaene? Hvor kom Harald Hårfagre fra og hvor stort var kongeriket hans? Hvis det har vært et gigantisk slag i Hafrsfjord, hvorfor finner vi ikke spor etter det? Eller har vi funnet spor? Nå kan du få svar på alt du lurer på! Vi setter eksperter på scenen og gir publikum mikrofonen. Ordstyrer: Inger Undheim. I panelet: Arild Skjæveland Vivås, Håkon Reiersen og Birger Lindanger. Arrangeres i samarbeid med Sølvberget.

Skaldekvad logo

Etaståva Skaldekvad

9.-19. juni, Forsvarets naust i Møllebukta 

Gjennom hele jubileumsperioden blir det servering i pop up restauranten Skaldekvad i Møllebukta. Det blir tidsriktig vikingmat og andre retter.

 

Bilde av bauta på Ytraberget

Skrivekonkurranse

Våren 2022

Noe av det som står igjen etter vikingene er runesteinene! Bautaer med innrisset tekst , ofte til minne om en avdød. I samarbeid med Stavanger Aftenblad og Haugesunds Avis arrangerer rikssamlingsjubileet en skrivekonkurranse der alle kan delta. Spørsmålet er: Hvis vi skal risse en tekst i stein i 2022, hva skal det stå på den? Maks 100 tegn.

Vinnertekstene, to stykker, skal risses inn i bautasteiner på jubileets hovedmarkering i juni.

Bilde av Karmsundet

Karmøyseminaret «Herre og drott – konge og sjøkonge»

Avaldsnes 12. – 14. september

14 forelesere fra inn- og utland ser på Avaldsnes som maktsenter gjennom jernalder, vikingtid og middelalder. Hvilken rolle spilte stedet i utviklingen av det vestnorske og etter hvert riksdekkende kongedømmet? Utviklingen i det øvrige Skandinavia og Europa blir også trukket inn. Vi ser på herskere andre steder i Skandinavia i det første tusenåret etter Kristus. Hva var egentlig en konge? Og Harald Hårfagre – var han «larger than life»?

Det blir omvisning på kongsgårdanlegget fra middelalderen sog ekskursjon til sentrale kulturminner på Nord-Karmøy og i Haugesund.

Stavanger Operakor

Vikingkonsert på jernaldergården

21. mai kl. 13:00

Stavanger Operakor og sangere fra iKor fremfører utdrag fra vikingoperaen «Rygekongen» og familiemusikalen «Harald Dovrefostre».  Billett til Jernaldergården gir adgang til konserten. (Foto: Ferdinand Bart Alst)

Les om Harald Dovrefostre her.

Arrangørene: