Hovedsamarbeidspartnere:
Sponsorer:
En feiring av:
Rikssamlingsfylket Rogaland
Karmsundet mellom Karmøy og Haugesund var et maktsentrum lenge før vikingtiden. Den som hadde makten her, ved starten av skipsleia Nordvegen, kontrollerte handelstrafikken mot nord og vest i det som trolig var Norges aller første “bomstasjon”. Avaldsnes og Utstein ble sentrale kongsgårder i Harald Hårfagres kongerike. Nordvegen bredte seg fra Rogaland og Sørvest-landet og ble etter hvert til Norge.
I 1872 ble det feiret 1000-årsjubileum. Da ble riksmonumentet Haraldshaugen i Haugesund avduket av kong Oscar II på stedet der man antok at Harald Hårfagre lå begravet. I 1972 deltok kong Olav V på 1100-årsjubileet og signerte bautaen på Ytraberget i Sola.
Men hvis vi skal vente 100 år mellom hver gang vi feirer rikssamlingen og Norges første konge, er det mange av oss som går glipp av festen, med alt den kan innebære av læring og opplevelser. Derfor feirer vi 1150-årsjubileum i 2022!
Hva skal skje?
Jubileet skal engasjere og aktivisere store og små og by på store opplevelser!
Destinasjoner
Hva med en viking-sightseeing? I hele fylket finnes det spor og attraksjoner du kan besøke.
Lær om vikingtiden
Vi publiserer jevnlig artikler for deg som vil vi vite mer om bakgrunnen for rikssamlingsjubileet
Kongsgården på Avaldsnes
Slik kan Harald Hårfagres kongsgård på Avaldnes ha sett ut. Legg merke til de fem bautasteinene mellom gravhaugen (“Flagghaug”) og langhuset. En av dem er “Jomfru Marias synål” som fortsatt står i dag, tett inntil Olavskirkens østre vegg. Illustrasjon: Steinar Iversen.
Riksmonumentet Haraldshaugen
Slik så det ut da det ble feiret rikssamlingsjubileum ved Haraldshaugen i Haugesund i 1972. (Foto: Theo Soland.)
“Vi står ved et minnesmerke, men ikke ved ruinene av en svunnen tid. Vi tenker framover ut fra Bjørnsons devise: kjenne sin tid, ville det gode. Men viktig er det også å stanse opp for spørsmålet: Hvem er jeg, hvem har formet meg? Historiske minnedager hjelper til å besvare dette spørsmålet”
Statsminister Trygve Bratteli, Haraldshaugen, 1972