Lær mer: Vikingtid og rikssamling
Det er ikke tilfeldig at prosessen med å samle Norge til ett rike skjer i vikingtiden. Med utviklingen av vikingskipene kom vi oss rundt i verden langt mer effektivt enn tidligere. På reisene hentet vi hjem alt som var nødvendig for å gjennomføre det kjempeprosjektet som rikssamlingen var: materielle ressurser, politisk ideologi, militærstrategier, nye teknikker innen håndverk og jordbruk og en ny religion, for å nevne noe. Her kan du lære mer om denne svært avgjørende perioden i Norges historie.
Rikssamlingsprosessen
Noen av oss har lært på skolen at Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike under slaget i Hafrsfjord. Det er en lærdom som trenger nyansering.
Hvorfor vet vi det ikke helt sikkert?
Når vi skal finne fakta om ting som skjedde for 1150 år siden, støter vi på en rekke problemer, men takket være innsatsen til arkeologer og historikere blir vi stadig flinkere til å forstå fortiden vår.
Sto slaget virkelig i 872?
Verken arkeologiske funn eller skriftlige kilder kan gi oss sikre bevis på at slaget i Hafrsfjord sto akkurat i år 872. Når vi feirer den norske rikssamlingen med utgangspunkt i dette årstallet, følger vi opp en tradisjon som startet i 1872. (Illustrasjon: Anders Kvåle Rue)
De fem kongene Harald
Vi har hatt fem konger i Norge med navnet Harald, og følgelig skriver vi romertallet V (fem) bak navnet på vår nåværende konge, Hans Majestet Kong Harald V. Men Harald V mangler dessverre noe som alle de andre Haraldene har: et tilnavn!
Haraldskvadet
På Våland i Stavanger finnes en gate oppkalt etter Torbjørn Hornklove. Få vet hvem han var og at han har hatt enorm betydning for hvordan vi forstår historien om rikssamlingen i Norge. Finn fram lesebrillene, sett deg godt til rette i den gode stolen og gyv løs på denne litterære utfordringen.
Hafrsfjordslaget i kunsten
På midten av 1800-tallet var nasjonalromantikken en viktig retning innen kunsten, og motiver fra norsk historie ble høyt verdsatt. Helt siden da har kunstnere forsøkt å se for seg det dramatiske sjøslaget i Hafrsfjord, men hvilke konsekvenser har arkeologisk forskning hatt for den billedlige framstillingen av vikingtiden?
Steinkrossane i Rogaland
På fleire stader rundt om i Rogaland – fortrinnsvis ute ved kysten – står det steinkrossar. Ein reknar med at desse er sette opp frå rundt 950 og fram til første del av 1000 talet, altså i siste del av vikingtida. Steinkrossane er blant dei første fysiske spora etter kristninga av landet.